Ulangtahun Kejatuhan Khulafa' Uthmaniah

Assalamualaikum..

Sedang belajar di kelas tadi, tiba-tiba handset bergetar. "1 messege received"

Lepas kelas pun dibuka mesej itu, dari Ishak SAMTAJ Shah Alam.

"86 tahun sudah..Fall of the great Ottoman Empire.. 3hb Mac 1924.."

Ya, sedar tak sedar, tarikh hari ini yang sepertinya biasa sebenarnya ada cerita yang sepatutnya berbekas dalamhati setiap yang bergelar Muslim, malah jika ada lukapun sepatutnya masih lagi mengalir darahnya.


-Wajah Mustafa Kamal Attartuk laknatullah-

Mengapa? Inilah tarikh yang menjadi saksi pada 86 tahun yang lalu, ketika mana kaki si laknat Kamal Attartuk memasuki istana khalifah terakhir empayar agung Uthmaniah, Sultan Abdul Hamid II. Mungkin pada masa yang sama 86 tahun yang lalu, Mustafa Kamal Attartuk telah memandang dengan penuh hina wajah pada potret Sultan Abdul Hamid pada dinding-dinding istana. Pada 1909, komplotnya dengan senator serta golongan Yahudi telah menyebabkan sultan yang disayangi rakyat terpaksa melepaskan takhta, atas alasan "Negara memecat anda".


-Sultan terakhir Empayar Khalifah Uthmaniah keluar dari istana, menandakan runtuhnya kerajaan Islam yang dibina sejak 1300 tahun lalu-

Begitulah, hingga hari ini tiada lagi khlifah yang menjadi payung bagi semua umat Islam. Sampai bila? Adakah ketika ulangtahun ke-100 tahun kejatuhan baru kita sedar, atau lama lagi?

Mari kita Mendahsyatkan Diri!! Jangan tunggu lagi!