RuPa AgAmA IsLaM...

Dipetik daripada Ingatan (ingatan@yahoogroups.com)


Salam sahabat blog...
Just nak kongsikan satu e.mail OK terima melalui respeks_group. Elok sangat sebagai peringatan buat diri kita sebagai muslim yang sentiasa lalai dari agama Allah. Jom hayati bersama... Terima kasih pada pengirim e.mail.

Bagaimana RUPA agama Islam?

Tentu korang pernah mendengar kenyataan dari kawan2 korang seperti:

Eh, tadi aku jumpa org rupa dia sebijik macam engkau...'
Suami saya dulu, sama rupa macam awak...'
Awak ada iras2, rupa nenek saya ler...'
Rupa awak macam pelakon terkenal Yassin senario' ler..'
Betul ni, rupa jiran aku sama 'sejibik' macam engkou...' he he he

Hari ni aku nak cerita pasal rupa agama? Korang dah lama memeluk agama Islam, tapi tahukah korang akan bagaimanakah bentuk rupa agama Islam itu?

TIGA BENTUK RUPA UGAMA...

Adapun rupa agama itu ada tiga, dan semuanya dalam bentuk amalan. Yg mana, jika ketiga-tiga amalan itu ada dalam satu kampung, maka akan ternampaklah rupa bentuk agama Islam.

Rupa agama penting kerana bisa menarik perhatian bukan Islam ke arah Islam, secara Jujur dan harmoni kerana begitu indahnya Islam itu apabila ternampakakan rupa sebenar agama Islam.

Sebelum ini pernah ada orang tanya aku, adakah Malaysia ini negara Islam?

Aku kata:

Bila kita pergi pasar malam, takde pulak kita jumpa label pasar malam, tapi kalau korang tanya budak2pun tahu itu pasar malam.

Kenapa?

...kerana di situ ada amalan pasar malam, apa amalan pasal malam? Ada org jual, ada org beli dan pada waktu magrib? tapi malam esoknya org dah tak panggil pasar malam lagi dah, walaupun tempat yg sama... sebab dah tak ada amalan pasar malam...!!!

Jadi...

Di Malaysia tempah tumpah darah aku ni, sesetengah tempat memang macam negara Islam? sesetengah tempat memang macam semacam? macam setan!!! Oh... tepuk dada tanya iman?
Oleh yg demikan adalah penting kita org2 Islam mewujudkan amalan Islam yg boleh di katakan sebagai rupa Islam!!!

Ok, amalan itu ada tiga, kita pergi pada yg pertama?

Pertama :...

SEMUA ORANG LELAKI AKHIL BALIGH SOLAT BERJEMAAH KAT MASJID DAN SEMUA ORG PEREMPUAN AKHIL BALIGH SOLAT AWAL WAKTU ( di rumah) La ni, apa jadi? Malaysia Negara Islamkah jika banyak masjid kosong tidak berpenghuni?

RUMAH-RUMAH SYAITAN PENUH RIANG, RUMAH-RUMAH TUHAN KOSONG DAN LENGANG?'

Sekarang ni, trend org muda pakat-pakat ajak pergi 'fullhouse' kan panggung wayang, maklumlah ada cerita 'Superman return'(bayar tu!) tapi masjid jadi 'blankmosque' ? free apa!!!
Hati bagi kampung/bandar/ negara adalah masjid, kalau org kafir tengok masjid kosong tak rasa apa2, kita org Islam janganlah macam tu kawan,

Satu cerita daripada encik setan (lebih kurang maksud) :

'Ada seorang hamba Allah yg tua dan buta serta duduk jauh dari masjid, mintak izin solat kat rumah, tapi nabi tak bagi izin, lepas tu dia pergi jugaklah dalam keadaan bersusah payah hingga dia terjatuh dalam parit, habis kotor baju dia, dia balik tukar dan peristiwa ni berlaku sampai
3 kali, kali yang ketiga aku tolong dia dari jatuh dan bawak dia ke masjid, tanya hamba Allah ni (lebih-kurang) ' terima kasih kerana tolong pakcik, anak ni siapa nama?'

Dah tentu aku jawab :

"Aku ni syaitan, tadi bila kau jatuh kali pertama habis dosa kau gugur, kali kedua kau jatuh habis dosa keluarga engkau Allah ampun, dan aku takut kalau2 kali ke-3 kau jatuh seluruh penduduk Madinah ni Allah ampunkan dosa, jadi sia2 lah usaha aku selama ni, tu yang aku tolong kau tu"

Oh?

Aku pernah dengar satu ceramah, ustaz tu bagitahu, LEBIH KURANG:

Apabila 25% org Islam mula solat berjemaah 5 waktu ? maka ahli2 maksiat akan membuat maksiat secara sembunyi2... (oh.. .patutlah sekarang ni org berani buat maksiat terang-terangan)

Apabila 50% org Islam mula solat berjemaah 5 waktu ? maka wanita akan tutup aurat automatik. (cuba rujuk hari jumaat akibat satu waktu yg org Islam solat berjemaah hampir 75%, apa jadi?, perempuan2 yg pakai skirt pun dah pandai pakai labuh-labuh, ditanya, kenapa? Diorang jawab, "Hari ni kan hari Jumaat.."

Yang lelaki mula berketayap dan bersongkok ke tempat kerja atau kuliah, malahan ada amoi yg pakai baju kurung, dahsyat tu!!! tu baru kesan satu waktu, kalau hari2?...

Apabila 75% org Islam mula solat berjemaah 5 waktu ? Maka Allah akan campakkan kegerunan org kafir kepada Islam. Patutlah Bush dan sekutunya yang lain tak takut langsung kat umat Islam, apa nak heran dengan nuclear? Bom takde kuasa, yg berkuasa hanya Allah!!!)

Apabila 100% org Islam mula solat berjemaah 5 waktu ? Maka orang Islam akan memerintah dunia. Rujuk Nabi dan sahabat Ra, bila mereka memerintah dunia?... rujuk masjid mereka bagaimana?

Huh... sekarang umat Islam bercadang nak memerintah dunia, tapi tak sedar, masjid kosong!!! yang kerajaan larang, berjuang bermati-matian, yg kerajaan tak larang (solat berjemaah), takde pulak usaha dibuat!!

Saidina Umar R.a bagitahu, hati bagi kampong adalah masjid? Jika nak tahu adakah penduduk kampong itu bershukur atau tidak, lihat masjid mereka, penuh atau tidak? isk isk?

Kedua :...

" ADA ORG ISLAM BANGUN DI SEPERTIGA MALAM UNTUK BERSOLAT "

Dulu2 pada zaman sahabat Nabi SAW menurut riwayat.. jika melewati rumah2 mereka diakhir malam... maka akan kedengaranlah bunyi org menangis seperti sekumpulan lebah bersahut-sahutan. Malam ini, jika korang pergi jalan kat kawasan perumahan org org Islam, apa yg korang dengar? Senyap ajer? Tiba-tiba :

GOAL!!!!!!!

Terkejut berok eden dibuatnyer!! ! cis!!!, Nasib baik tak jadi mayat...

Ingat pesan Kak Pah:

' Carilah ketenangan dalam diri sendiri... Munajat disepertiga malam.. '

Isk. isk. isk...

Ketiga :...

ADA SUASANA UGAMA IAITU:

" LELAKI JUMPA LELAKI CAKAP KEHEBATAN DAN KEBESARAN ALLAH ". " WANITA JUMPA WANITA CAKAP KEHEBATAN DAN KEBESARAN ALLAH ". "KANAK2 JUMPA KANAK2 CAKAP KEHEBATAN DAN KEBESARAN ALLAH."

Huh, hari ni cuba korang pergi kat budak2 dan tanya mereka siapa yg paling kuat? Ada mereka cakap Allah yg kuat atau apa?

Budak2 cakap: Naroto dari kampung Kahonalah (macam bunyi Hindustan je..)... aku kata: apa pulak, Hokage ke 5 lah yg paling kuat, > Tsunade!!!
Oh... ummat sedang menderita?

Cis, lepas tu pulak cuba korang pergi kat wanita hari ini dan tanya mereka siapa yg paling kuat?
Wanita hari ini cakap: Serbuk pencuci X paling kuat menanggalkan kesan kotoran!!! Aku kata: cis, apa pulak, Tongkat ali dan kacip fatimah ler?

Oh... ummat sedang menderita?

Kemudian, cuba korang pergi kat member2 lelaki dan tanya mereka siapa yg paling kuat? Lelaki2 cakap: Brazill... pasukan samba, paling kuat!!! Aku kata: cis, apa pulak, Manchaster United la, pasal ade Rooney!!!

Oh... ummat sedang menderita? ? Termasuk aku...

Hindun yg pernah bunuh bapak saudara Nabi (Hamzah RA) dan bersumpah tak nak masuk Islam, tapi akhirnya masuk Islam jugak, tanya suaminya kenapa? Beliau berkata: Pada malam pembukaan kota Mekkah, aku telah melihat Allah disembah dengan selayak-layaknya?

Aku ulang:

MELIHAT ALLAH DI SEMBAH DENGAN SELAYAK-LAYAKNYA! !!

Oh... kerana itulah berpuluh2 tahun bangsa Cina dan India yg duduk kat Malaysia yg rakyatnya bagus2 dari segi akhlak tapi tidak terkesan untuk masuk agama Islam kerana penduduk Malaysia belum menyembah Allah dengan selayaknya.. .

" KITA BELUM MENYEMBAH ALLAH DENGAN SELAYAK-LAYAKNYA? ! " KITA BELUM MENYEMBAH ALLAH DENGAN SELAYAK-LAYAKNYA? !! " KITA BELUM MENYEMBAH ALLAH DENGAN SELAYAK-LAYAKNYA? !!!Kerana itu juga pada zaman itu org bukan Islam telah datang berbondong-bondong pada agama Islam kerana para sahabat RA, mereka REDHA dengan ALLAH, dan ALLAH redha dngan mereka!!!

Mereka menyembah Allah dengan selayak-layaknya dan Allah telah redha dengan mereka selayak-layaknya dengan menjadikan mereka pemimpin di seluruh dunia dan akhirat.

Pembaca2 yg aku muliakan, apabila ada 3 amalan ini pada mana2 kampung... maka Allah akan tangguhkan bala dan percepatkan rahmat untuk kampung itu, dan... jika tiada ketiga2 amalan ini pada mana2 kampung/daerah/ negeri/negara, maka Allah akan datangkan bala bencana, yg mana jika ada org2 alim kat kampung itu, merekalah yg terlebih dulu diazab!!!
(Hadith riwayat Aishah radiallahuanha )


YA ALLAH PILIHLAH KAMI MENJADI ORANG YANG TERMASUK DALAM GOLONGAN
MENYEMBAHMU DENGAN SELAYAK-LAYAKNYA. ..
AMIN... YA ROBBULALAMIN


Rasa Hati : Lemah

Maafkan jika bahasa sedikit kasar...

10 Identiti Muslim: Mampukah Kita?
Assalamualaikum warahmatullah..
Salam takzim dan ziarah buat semua.

Sekadar menyampaikan. Ramai orang mengetahui tentang 10 ciri peribadi Muslim seperti yang dilakarkan di atas, namun tidak kurang juga yang mampu mengamalkannya. Oleh itu, ingin penulis berkongsi mengenai keprluan ringkas setiap peribadi ini, seperti mana yang pernah ditulis oleh As-Syahid Hassan Al-Banna rahimullah. Semoga kita dapat beramal dengannya, insyaAllah.


1. Aqidah Yang Sejahtera (Salimul Aqidah)
• Seorang muslim haruslah memiliki aqidah (pegangan) Islam Ahli Sunnah Wal Jamaah yang tulen, tanpa ada sebarang tokok tambah atau terlampau mengagungkan seseorang tokoh.
• Penyucian aqidah adalah perkara paling mustahak untuk dilakukan kerana tanpa aqidah yang tulen, segala amalan kita akan ditolak oleh Allah s.w.t


2. Ibadah Yang Benar (Sohehul Ibadah)
• Ibadah tidak hanya bermakna perlakuan seperti menunaikan solat dan membaca Al-Quran, tetapi juga merangkumi setiap perkara harian seperti membaca buku, membasuh pakaian dan menaiki kenderaan.
• Tetapi ibadah ini perlu memenuhi satu syarat, iaitu ia perlulah dilakukan dengan niat semata-mata kerana Allah.
• Hadith Nabi s.a.w:
“Tiap-tiap amal bermula dengan niat, dan bagi tiap-tiap seseorang itu apa yang ia niatkan.” (Mutaffaqun Alaih)


3. Akhlak Yang Mantap (Matinul Khuluq)
• Seorang Muslim haruslah memiliki perlakuan seharian berlandaskan kepada
peraturan Al-Quran dan Al-Hadis, seperti tidak bersangka buruk, berhasad
dengki dan berdendam.
• Paling utama, akhlak antara lelaki dan perempuan perlu dijaga sebaik-
baiknya, dengan tidak bercinta sebelum berkahwin, tidak kerap berSMS dan
bercakap-cakap tanpa sebab dibenarkan, kerana semuanya menghampiri zina.


4. Luas Pengetahuan (Mutssaqoful Fikri)
• Setiap ilmu perlulah dimiliki oleh umat Islam, meliputi ilmu-ilmu duniawi
dan ukhrawi. Janganlah mempelajari ilmu untuk sekadar lulus peperiksaan
semata-mata.
• Ilmu pengetahuan bukan diukur dengan kedudukan di dalam kelas atau keputusan dalam peperiksaan sahaja, tetapi lebih kepada pengamalan ilmu tersebut.


5. Sihat Tubuh Badan (Qawiyun Jismi)
“Al-Aqlus salim, fil Jismis salim.” Akal yang cerdas berada pada badan yang
yang sihat. Apabila tubuh badan ditimpa sakit, waima sekadar selsema sekalipun, mampu membantutkan segala akiviti seharian, termasuk beribadah.
• Dengan tubuh yang sihat, seseorang muslim dapat beribadah lebih baik dan
juga dapat membantu orang lain.


6. Mampu Berdikari (Qadiran Ala Qasbi)
• Berdikari menjadikan seseorang muslim itu lebih matang menghadapi kehidupan. Suasana dunia sekarang menuntut seseorang itu bersedia berhadapan dengan pelbagai senario kehidupan, daripada tempat belajar hingga dalam bergaul dengan masyarakat.
• Seorang muslim itu juga harus memiliki prinsip hidup yang jelas dalam kehidupan, agar dia tidak mudah terpengaruh dengan mana-mana anasir yang memburukkan, terutama yang membawa agenda memburuk-burukkan Islam.


7. Melawan Hawa Nafsu (Mujahadah Li Nafsih)
• Seorang muslim itu harus mempunyai kekuatan menolak godaan hawa nafsu, yang secara natijahnya selalu mengarah kepada kejahatan dan membawa dosa.
• Cara terbaik mengekang nafsu adalah dengan mengamalkan berpuasa dan selalu memohon perlindungan Allah daripada godaan nafsu dan syaitan.


8. Sangat Menjaga Masa (Harisun Ala Waqtih)
• Menepati masa menjadi salah satu ciri penting seseorang muslim, kerana setiap saat itu tidak akan berulang kembali.
• Hadith Nabi Muhammad s.a.w daripada Abdullah bin Abbas r.a:
“Ada 2 macam nikmat yang sering disia-siakan manusia, iaitu nikmat
kesihatan dan kelapangan masa.”9. Tersusun Urusannya (Munazzoman Li Syuunih)
• Muslim yang bijak akan selalu memenuhkan masanya dengan program-program berfaedah secara istiqamah, dan tidak akan membiarkan masanya terbiar tidak terisi begitu sahaja.
• Contoh pengisian masa muslim yang bijak ialah memastikan diri istiqamah membaca Al-Quran selembar sehari, mengamalkan solat Dhuha dan Witir, menyiapkan tugasan dengan sempurna, dan tidak menangguh-nangguhkan kerja.


10. Bermanfaat Kepada Orang Lain (Nafian Li Ghairi)
• Seorang muslim itu akan memberi manfaat kepada orang lain, daripada peribadinya hinggalah kepada ilmu yang ia miliki.
• Muslim itu akan berusaha bersungguh-sungguh memenuhi keperluan saudaranya (ithar) lebih daripada keperluan dirinya sendiri. Malahan, dia akan berasa kekurangan jika tidak mampu membuatkan sahabatnya gembira.


Sadaqallah hul azim...

Rehatkan minda sebentar..


Baiklah, selepas membaca petikan di atas, cuba anda jawab soalan di bawah:

"Adakah mampu aku memiliki semua sifat ini?"

(A) Ya, saya mampu memiliki kesemua sepuluh sifat tersebut.

(B) Tidak semua sifat-sifat ini saya mampu miliki.

(C) Tiada satupun sifat-sifat ini ada pada diri saya.
Apakah yang mungkin menjadi jawapan anda? Adakah A, B atau C? Semuanya di tangan anda.

Berikut adalah tafsiran peribadi kepada jawapan-jawapan anda.

Pilihan Jawapan: A
Jika jawapan anda adalah A, maka hendaklah anda bersyukur, kerana bukan calang-calang orang mampu menjadi seperti anda. Walau bagaimanapun, tidak semestinya kehidupan anda akan tenang hingga ke akhir hayat. Anda perlu bersedia, kerana orang yang mengaku mereka beriman bakal menerima ujian demi ujian daripada Allah s.w.t.


Firman Allah s.w.t:
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan, "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta."
-Surah Al-Ankabut, Ayat 2-3


Pilihan Jawapan: B
Jika jawapan anda adalah B, maka anda juga perlu bersyukur kerana anda telah diberikan hidayah oleh Allah s.w.t. Walau bagaimanpun, anda haruslah cuba sedaya mungkin untuk cuba memenuhi kesemua ciri-ciri di atas, sebagai manifestasi anda cuba memperbaiki amalan anda kepada Allah s.w.t.

“Dan janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi sesudah Allah menyediakan segala yang membawa kebaikan padanya, dan berdoalah kepadaNya dengan perasaan bimbang (kalau-kalau tidak diterima) dan juga dengan perasaan terlalu mengharapkan (supaya makbul). Sesungguhnya rahmat Allah itu dekat kepada orang-orang yang memperbaiki amalannya.
-Surah Al-A’raf, Ayat 56


Pilihan Jawapan: C
Jika jawapan anda adalah C, maka anda juga perlu bersyukur kepada Allah. Anda telah ditakdirkan oleh Allah untuk mengenali peribadi yang sepatutnya ada pada seorang muslim yang sejati. Kini, anda hanya perlu mengorak langkah yang pertama untuk berlumba bersama yang muslim lain dalam mengejar kebaikan yang melata di muka bumi ini.

Firman Allah s.w.t:
“Dan bagi tiap-tiap umat ada arah (kiblat) yang masing-masing menujunya; oleh itu berlumba-lumbalah kamu mengerjakan kebaikan; kerana di mana sahaja kamu berada maka Allah tetap akan membawa kamu semua (berhimpun pada hari Kiamat untuk menerima balasan); sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.”
-Surah Ali ' Imran, Ayat:114

Kata pujangga:
Jika tidak mampu amalkan semuanya, jangan tinggalkan semuanya.. :)

Selamat beramal!